Definitie van het Vlaams Suprematisme

Vlaams Suprematisme

Een dialoog tussen tijdperken

Vlaams Suprematisme is een vernieuwende kunstbeweging die de gedetailleerde kenmerken van de Vlaamse Primitieven combineert met de abstracte principes van Suprematisme. Deze unieke mix streeft ernaar een dialoog te creëren tussen historische en moderne artistieke waarden, waarbij vorm en inhoud, traditie en innovatie in balans worden gebracht.

Vlaams Suprematisme

Inleiding

Als kunstenaar met een liefde voor zowel traditionele als moderne stromingen, heb ik een stroming ontwikkeld die de klassieke schoonheid van de Vlaams Primitieven combineert met de strakke abstractie van het Suprematisme. Deze nieuwe stroming, die ik Vlaams Suprematisme noem, is een innovatieve samensmelting van twee ogenschijnlijk tegenstrijdige stijlen, versterkt door de mogelijkheden van geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie. In deze blog zal ik een uitgebreide definitie van Vlaams Suprematisme geven, inclusief de historische context, filosofische overwegingen en technische aspecten.

Historische context

De Vlaams primitieven

De Vlaams Primitieven, actief van de late middeleeuwen tot de vroege renaissance, staan bekend om hun ongeëvenaarde artistieke prestaties in Vlaanderen. Kunstenaars zoals Jan van Eyck, Rogier van der Weyden en Hans Memling creëerden werken met een buitengewone technische precisie, oog voor detail en diepe symboliek. Hun schilderijen kenmerken zich door de verfijnde weergave van menselijke expressies, rijke kledingstoffen en gedetailleerde achtergrondlandschappen. Deze kunstenaars legden een solide basis voor de latere ontwikkeling van de Europese schilderkunst.

Suprematisme

Aan de andere kant van het artistieke spectrum bevindt zich het Suprematisme, een avant-gardistische kunststroming uit het begin van de 20e eeuw, opgericht door Kazimir Malevich in Rusland. Suprematisme richt zich op de pure geometrische abstractie en streeft naar de suprematie van zuivere artistieke gevoelens boven de representatie van de werkelijkheid. Het bekendste werk van Malevich, “Zwart Vierkant,” belichaamt deze benadering door de nadruk op vorm, kleur en ruimte zonder enige verwijzing naar de materiële wereld.

Ontstaan Vlaams Suprematisme

Het idee om deze twee schijnbaar onverenigbare stromingen te combineren kwam voort uit mijn fascinatie voor zowel de historische rijkdom van de Vlaams Primitieven als de radicale abstractie van het Suprematisme. Dankzij geavanceerde AI-technologieën zoals Stable Diffusion, kon ik een brug slaan tussen de gedetailleerde, symbolische kunst van de Primitieven en de geometrische zuiverheid van het Suprematisme. Deze technologieën stellen mij in staat om complexe patronen en vormen te genereren die zowel visueel aantrekkelijk als conceptueel diepgaand zijn.

Filosofische en Spirituele Overwegingen

Vlaams Suprematisme gaat verder dan een louter esthetische samensmelting; het raakt aan diepere filosofische en spirituele vragen over de aard van kunst en schoonheid. Het nodigt de toeschouwer uit om na te denken over de relatie tussen vorm en inhoud, verleden en toekomst, en traditie en innovatie. Deze stroming probeert een dialoog op te zetten tussen de spirituele diepgang van de Primitieven en de abstracte universele waarden van het Suprematisme.

Esthetische Overwegingen

Esthetisch gezien biedt Vlaams Suprematisme een unieke combinatie van detail en abstractie. De werken in deze stroming kenmerken zich door een harmonieuze balans tussen de verfijnde details van de Primitieven en de strakke, geometrische vormen van het Suprematisme. Dit leidt tot kunstwerken die zowel visueel aantrekkelijk als conceptueel uitdagend zijn. De rijke, verzadigde kleuren van de Primitieven worden gecombineerd met de minimalistische kleurenschema’s van het Suprematisme, wat resulteert in een visuele dynamiek die zowel het oog als de geest prikkelt.

Technische aspecten

Schildertechnieken

Binnen het Vlaams Suprematisme worden traditionele schildertechnieken gecombineerd met moderne digitale processen. De schildertechnieken van de Vlaams Primitieven, zoals het gebruik van o.a. compositie, symboliek en kleurgebruik, worden toegepast naast de strakke lijnen en geometrische vormen van het Suprematisme. Dit leidt tot een unieke synthese en diepte in de werken die zowel historisch geworteld als hedendaags zijn.

Digitale technieken

De integratie van digitale technieken speelt een cruciale rol in Vlaams Suprematisme. AI-tools zoals Stable Diffusion en machine learning algoritmen worden gebruikt om complexe systemen en modus operandi te genereren die moeilijk met de hand te creëren zijn. Deze technologieën stellen  in staat om nieuwe vormen van expressie te ontdekken en de grenzen van mogelijkheden te verleggen.

Conclusie

De synthese van tegenpolen

Een van de meest intrigerende aspecten van Vlaams Suprematisme is de synthese van tegenovergestelde elementen. De gedetailleerde figuratie van de Primitieven en de abstracte vormen van het Suprematisme lijken misschien onverenigbaar, maar in deze stroming worden ze gecombineerd tot een coherente en vernieuwende kunstvorm. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor artistieke expressie en biedt een frisse kijk op de relatie tussen vorm en inhoud.

Vlaams Suprematisme vertegenwoordigt een baanbrekende stap in de kunstwereld. Door de artistieke rijkdom van de Vlaams Primitieven te verenigen met de geometrische abstractie van het Suprematisme en dit te versterken met geavanceerde AI-technologieën, ontstaat een unieke en vernieuwende kunstvorm. Deze stroming nodigt ons uit om na te denken over de diepere betekenis van kunst en de mogelijkheden voor toekomstige artistieke experimenten.

Mecenas Membership

* 750,- per jaar | 5 jaar membership

* 25% korting op alle schilderijen

* ieder jaar krijg je 1 schilderij ter waarde van 1000,-